PlasmaMade KeukenKrant

Luftcirkulation baserat på plasmateknologi

PlasmaMade

PlasmaMade-luftfiltret är ett självrengörande luftfilter. Det innehåller fyra typer av filter i samma enhet: ett plasmafilter, ett glasfiberfilter, ett elektrostatiskt filter och till sist ett kolfilter. Det var särskilt utvecklat för att användas i köksfläktar och avlägsnar inte bara typiskt matos, utan även, bland annat, pollen och bakterier. Den nederländska uppfinnaren Martin van der Sluis är minst sagt ganska nöjd med sin produkt. Idag säljs PlasmaMade-filtret över hela världen och det är nu dessutom TÜV-certifierat.

Van der Sluis är ett känt namn i branschen, inte endast som en köksexpert, utan även som en utvecklare av PittCooking (integrerad spis i bänkskivan). Det visade sig för en tid sedan att hans son led av allergier, så Van der Sluis och hans bror beslöt sig för att börja arbeta på ’något’ som skulle förbättra luftkvalitén i hemmet. ”Vi lade ned ungefär fem år på vår uppfinning.” säger Van der Sluis. ”Och det resulterade i PlasmaMade-filtret, ett luftfilter som är ungefär i samma storlek som ett kexpaket och som enkelt kan installeras i de flesta befintliga och nya köksfläktar. Enheten eliminerar snabbt alla orenheter och föroreningar i luften: matos, damm, pollen, bakterier, lukter, cigarettrök, virus, mögel… den tar allt!”

Drift
När en köksfläkt med ett inbyggt PlasmaMade-filter slås på, kommer först fettfiltret på själva köksfläkten att filtrera ut fetter och andra grova orenheter. Luften blåses sedan in i PlasmaMade-luftfiltret. Luftflödet upptäcks av en sensor som sedan slår på eller av PlasmaMade-filtret. Beroende på luftflödet och mängden förorenad luft, tillförs en viss mängd joniseringsplasma (O3). Denna joniserade plasma (O3) avlägsnar O2-molekyler från den förorenade luften och bryter ned luften. Endast koldioxid (CO2) och vattenånga (H) blir kvar. Under denna process aktiveras glasfiberfiltret av det elektrostatiska filtret. Genom denna unisona process fångas och elimineras alla utsläppta dammpartiklar. Den lilla mängd rökpartiklar som uppstår av denna process elimineras sedan av den joniserade plasman. Till sist renar kolfiltret luften ytterligare en gång.

Platt modell
Det ursprungliga PlasmaMode-filtret är cirkulärt och utformat för att integreras till konventionella köksfläktar. Däremot fortsätter köksfläktar med nedåtriktat sug att växa i popularitet och den trenden har inte undgått Van der Sluis. Ett par veckor sedan släpptes ytterligare en modell, en plattversion som är särskilt utformad för system med nedåtriktat sug, och kan således, till exempel, placeras bakom listen. Van det Sluis kommenterar: ”Denna platta version av PlasmaMade-luftfiltret skiljer sig endast på formen. Det fungerar fortfarande på samma sätt som originalet, det vill säga den runda modellen, och den för med sig samma fördelar.

Distribution
Van der Sluis är mån om enkelhet och transparens, vilket ges uttryck för av själva filtret. ”Vem som helst kan installera enheten.” påpekar han. ”Det är verkligen ett ’plug and play’-system.”
Samma enkelhet och transparens reflekteras dessutom av distributionsmodellen som tillämpas av tillverkaren: ”Vi arbetar endast med våra importörer, så vi säljer varken direkt till återförsäljarna eller konsumenterna. Vi kommer överens om klara villkor med våra importörer. Varenda en av dem köper våra filter till samma pris och marginalen för handlarna är fast, så att slutpriset för konsumenterna är mer eller mindre detsamma var i världen du än köper produkten.”

Framtid
Van der Sluis är inte färdig med uppfinnandet ännu. ”Vi ser fortfarande stora möjligheter för vårt PlasmaMade-filter. Föreställ dig exemplet att använda enheter på kontor, i sjukhussektorn, i skolor, i laboratorier och så vidare. Det finns så många platser där ren luft är av allra största vikt!”

De som vill lära sig mer om företaget och PlasmaMade-filtret bör besöka en av många mässor där företaget ställer ut. Dessa utgörs av, bland andra, Area30 i Löhne (september) och LivingKitchen i Köln (januari). Att ta sig en titt på hemsidan kan vara mödan värd till dess. Där beskrivs filtrets drift i detalj på flera språk.
www.plasmamade.com

PlasmaMade-filtret eliminerar inte enbart vanligt matos, utan även rök, pollen, bakterier, alla sorters lukter, virus, mögel och så vidare.

Martin van der Sluis: ”Konsumenten sparar pengar med en köksfläkt med luftcirkulation, eftersom uppvärmd luft inte släpps ut utomhus samt att de dessutom kan få ren inomhusluft med vårt PlasmaMade-filter!”

PlasmaMade-filtret är väldigt kompakt. Det kan monteras på de flesta befintliga och nya köksfläktarna. ”Det är en barnlek,” påpekar tillverkaren, ”verklig ’plug and play.”

Det ursprungliga cylindriska PlasmaMade-filtret fick en lillebror förra månaden: en platt modell som kan placeras bakom listen och som därför är lämplig för köksfläktar med nedåtriktat sug.